Οι κάκτοι



Οι κάκτοι είναι παχύφυτα

(φυτά που αποθηκεύουν νερό).



Υπάρχουν κι άλλα παχύφυτα,

αλλά όλα τα παχύφυτα δεν είναι κάκτοι!
Ευφόρβια
Οι κάκτοι εμφανίζονται μόνο στην αμερικανική ήπειρο, ενώ κάποια άλλα παχύφυτα προέρχονται από την Αφρική ή άλλες περιοχές. Γιατί αποθηκεύουν νερό; Στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται δεν έχουν συχνές βροχοπτώσεις. Έτσι, έχουν προσαρμοστεί ώστε να αποθηκεύουν νερό για να επιβιώνουν μακρές περιόδους ξηρότητας.

Δεν θα ήταν τα πιο ευτυχισμένα φυτά εάν δεν τα ποτίσετε καθόλου, ωστόσο πιθανό να χαλούσαν εάν τα ποτίζατε πολύ.  
Εχινόκακτος
Χρειάζονται χώμα που στραγγίζει εύκολα. (υπάρχει ειδικό χώμα για κάκτους στο ευρύ εμπόριο). Εάν παραμείνουν για πολύ σε υγρό χώμα, μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες τους και να χάσετε τα φυτά σας. 

Γενικά, δεν είναι πολύ απαιτητικά φυτά, σε σύγκριση με άλλα φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Ίσως, μάλιστα, είναι τα μόνα φυτά που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα εάν τα αφήσετε μόνα τους, χωρίς κάποιον να τα φροντίζει κατά τις διακοπές σας!

Το πιο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς είναι ότι οι κάκτοι λειτουργούν ως αποθήκες νερού (όπως όλα τα παχύφυτα) και ως τέτοια έχουν μια ειδική σχέση με το νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτό σημαίνει να μην ποτίζουν καθόλου έναν κάκτο. 

Φυσικά, αυτό είναι λάθος, καθώς τίποτα δε ζει χωρίς νερό (τουλάχιστον σ' αυτόν τον πλανήτη).

Υ.Γ. Κι όμως ανθίζουν!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου