Φυσικά εντομοαπωθητικά

Δημιουργήστε μόνοι σας φυσικά εντομοαπωθητικά φιλικά για το περιβάλλον και για εμάς!!!!

Απλά και εύκολα.........






Ψύλλος: 
Ο  συνδυασμός από αιθέρια έλαια μπορεί να εξοντώσει τους ενοχλητικούς για το ζωάκι σας ψύλλους: Σε μια μεζούρα ηλιέλαιο, ρίχνετε 3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο πορτοκαλιάς, 3 σταγόνες κιτρονέλλα, 3 σταγόνες αιθέριου έλαιο λεμονιάς και 1 σταγόνα από τεϊόδεντρο και κάντε μια ελαφριά επάλειψη στο οικόσιτό σας. 





Σκόρος:  
Για να γλιτώσετε από το πρόβλημα του σκόρου στα μάλλινά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό λεβάντας και σανταλόξυλου( προέρχεται απο την Ινδια, το Σανταλόξυλο (sandalwood amyris) είναι η κοινή ονομασία του φυτού Amyris balsamifera. Το αιθέριο έλαιο του Σανταλοξύλου προέρχεται μέσω απόσταξης ατμού και έχει άρωμα παλαιωμένου ξύλου. Περιέχει μεγάλο ποσοστό διαφόρων ελαίων όπως Καρυοφυλλένιο, Καδινένη και Καδινόλη.) 
Έίτε με την χρήση των αιθέριων ελαίων λεβάντας , είτε με την χρήση αποξηραμένης λεβάντας μέσα σε λινά σακουλάκια μαζί με μερικών κομματιών σανταλόξυλου μέσα στην ντουλάπα και τα συρτάρια.
 Επίσης για  ισχυρό   απωθητικό  στην ντουλάπα με τα ρούχα σας, βάλτε σ' ένα μπολάκι , βαζάκι , ποτηράκι ή κάποιο κουτάκι μερικά γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια).Η μυρωδιά τους απωθεί τον σκόρο και τα ρούχα σας θα γλυτώσουν



Κατσαρίδες: 
Τα φύλλα της δάφνης στα συρτάρια και στους αποθηκευτικούς χώρους είναι ικανά να απομακρύνουν αυτά τα ενοχλητικά έντομα   από τον χώρο σας, καθώς δεν αντέχουν το άρωμά της.
Υπάρχουν κάποιες πρακτικές που εφαρμόζονται  και μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα.Όπως η γεύση της μπύρας αρέσει πολύ στις κατσαρίδες.  Μπορείτε λοιπόν να βάλετε κοντά σε φρεάτια, αποχετεύσεις ή μέρη που έχετε εντοπίσει ότι συχνάζουν και να τις κεράσετε σε φαρδύ δοχείο μια μπύρα. Πηγαίνοντας να πιουν, θα πνιγούν μέσα στο δοχείο.  
Ακόμη ο συνδυασμός ενός μέρους ζάχαρης άχνης με ένα μέρος μαγειρικής σόδας σε μικρά πλαστικά πιατάκια τοποθετημένα στα σημεία που συχνάζουν είναι θανατηφόρος για τα συγκεκριμένα έντομα.   
Άλλη λύση  είναι να βάλετε σε ένα μπουκάλι ένα κομματάκι μπανάνα και να αλείψετε το εσωτερικό μέρος του μπουκαλιού με βαζελίνη. Έτσι η κατσαρίδα θα γλιστράει και μην μπορώντας να βγει θα παγιδευτεί εντός του μπουκαλιού.



Ψείρες: 
ξεβγάζουμε τα μαλλιά στο τελευταίο λούσιμο με ξύδι, σε αραίωση 10% δηλαδή ένα μέρος ξύδι, 10 μέρη νερού και αφήνουμε για λίγα λεπτά.






Μυρμήγκια: 
Λίγη τριμμένη κανέλλα ή πάπρικα ή λίγη μαγειρική σόδα  αλλά και  καλαμποκάλευρο, ρίξτε  κοντά στην φωλιά των μυρμηγκιών και τα μικροσκοπικά αυτά πλάσματα δεν θα εμφανιστούν για αρκετό καιρό, αν φροντίσετε να ανανεώνετε συχνά την χρήση τους. Επίσης χαράξτε μα κιμωλία την διαδρομή τους και δεν θα ξαναπεράσουν από εκεί.
Επίσης τρίψτε ξύσμα λεμονιού ανακατέψτε με νεράκι και ψεκάστε πάνω στις φωλιές.



Για τα έντομα που δημιουργούν προβλήματα στα φυτά μας 

φτιάξτε τα δικά σας φυσικά εντομοκτόνα.


Σπρέι  κρεμμυδιών.
Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως μυκητοκτόνο και ως εντομοκτόνο, ιδιαίτερα εναντίον αφίδων και ακαρέων. Χρησιμοποιούνται 350 γρ. ψιλοκομμένων βολβών σε 10 λίτρα νερό όπου παραμένουν για 24 ώρες, το μίγμα μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά, φιλτράρεται και με αυτό ψεκάζονται τα φυτά που έχουν πρόβλημα.

Σπρέι σαπουνιού.
Για  κυρίως δραστικό στα έντομα με μαλακό κέλυφος όπως τα ακάρεα, οι θρύπες, οι αφίδες (μελίγκρες), αλευρώδη και λευκές μύγες. Το σαπούνι εισχωρεί στην μεμβράνη του σώματος και κάνει το έντομο να ξεραθεί.
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
2 κουταλάκια γλυκού οινόπνευμα.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα .

Σπρέι  λεμονιού.
Καθαρίστε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι και βράστε τη για 10 λεπτά.  Οταν κρυώσει ψεκάζουμε τα φυτά μας !!!!

Σπρέι αλευριού.
Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδες ουσία, που δουλεύει σαν μια κολλώδες παγίδα για τα έντομα ή το έντομο την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά τους μέρη.
2-4 κουτάλια σούπας αλεύρι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
1 κουταλάκι γλυκού υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί.

Σπρέι σκόρδου. 
Ψιλοκόβουμε ένα κεφάλι σκόρδο ένα ξερό κρεμμύδι, ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν και  τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα λίτρο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μία ώρα,έπειτα σουρώνουμε το υγρό μας μείγμα και μέσα σε αυτό ρίχνουμε ένα κουτάλι της σούπας σαπούνι για τα πιάτα και ψεκάζουμε τα φυτά μας καλά . Το μείγμα διατηρείται για μία εβδομάδα σε σκούρο μπουκάλι και μέσα στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου