Φιστίκι αράπικο


Το αράπικο φιστίκι γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους και ως Αραχίδα (Arachis hypogaea) και στους παιδικούς κύκλους ως φιστίκι του Σούπερ Γκούφυ!
Είναι σε όλους μας πολύ γνωστό φυτό.....αφού όλοι έχουμε δοκιμάσει και καταναλώσει τους θρεπτικούς ξηρούς καρπούς !!!!


Η καταγωγή του φυτού είναι από την Βραζιλία.... πλέον το συναντάμε ως καλλιέργεια σε διάφορες χώρες !!! 
Στην Ελλάδα  δεν είναι τόσο διαδεδομένη η συγκεκριμένη  καλλιέργεια του αράπικου φιστικιού, αν και  θεωρείται εύκολη, χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.


Οι καρποί της αραχίδας είναι αρκετά πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά !!!! Οι καρποί περιέχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε λιπαρές ουσίες, το οποίο παράγεται το γνωστό φιστικέλαιο, ένα έλαιο υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και το φυστικοβούτυρο!
Οι αραχίδες έχουν δράση ως αντιοξειδωτικά  και είναι αρκετά  πλούσιες σε βιταμίνες όπως A,B,C και Ε ακόμη είναι πλούσιες σε ανόργανες ουσίες όπως το ασβέστιο, ψευδάργυρο, βόριο, σίδηρο κ.α. οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και στην καλή λειτουργιά του, επίσης διατηρούν τα οστά ισχυρά !!!


Καλό είναι να καταναλώνονται από τα μικρά παιδιά και από μητέρες που θηλάζουν αφού προστατεύουν από επικίνδυνες  λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα και η φυματίωση.


Οι αραχίδες επιπλέον βοηθάνε στις διαταραχές του αίματος, όπως είναι  η έμμηνος ρήση στις γυναίκες και σε όσους αιμορραγούν από στην μύτη τους ! Μπορούν να επωφεληθούν εφόσον καταναλώνουν αραχίδες ή φιστίκι αράπικο αλλιώς!!!

Επιπλέον ο ξηρός καρπός της δρα κατά της χοληστερίνης.

Πολύ σημαντικό είναι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  τα υποπροϊόντα της κατεργασίας των σπόρων καθώς γίνονται  εξαιρετική ζωοτροφή, όπως και τα φύλλα του φυτού, τίποτα δεν πάει χαμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου