Νεκρή φύση

Αποξηραμένα άνθη


Πως θα αποξηράνουμε τα λουλούδια μας.








Καταρχήν θα πρέπει να προσέξουμε τις εξής περιπτώσεις :

  • Την θερμοκρασία του περιβάλλοντος,την υγρασία που είχαν τα άνθη μας την στιγμή που τα κόψαμε.Συλλέγουμε τα άνθη μας από το πρωί μέχρι το απόγευμα σε μέρες με ηλιοφάνεια και ξηρή ατμόσφαιρα. Αποφεύγουμε τις μέρες με συννεφιά, με υψηλή υγρασία, μετά από βροχή ή πότισμα, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πλήρη αποξήρανσή τους και επιπλέον αλλοιώνεται το σχήμα και η ποιότητά τους. 
  • Την ποιότητα του φυτικού υλικού και την ηλικία του φυτού.Επιλέγουμε άνθη στο στάδιο του μπουμπουκιού ή μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα πρώτα πέταλα. Απορρίπτουμε τα υπερώριμα άνθη γιατί έχουν μειωμένη ανθεκτικότητα στους χειρισμούς και κακή ποιότητα.




Θα σας παρουσιάσω 2 τρόπους αποξήρανσης των φυτών, αυτών που είναι οι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον αλλά και σε εμάς.


Την αποξήρανση στον αέρα.

Είναι ο πιο εύκολος και απλός τρόπος αφού όλη την δουλειά την κάνει ο αέρας.Πρώτα θα πρέπει να προσέξουμε να επιλέξουμε τα άνθη που θα είναι σε πλήρη άνθηση ( όχι μπουμπούκια,όχι τα αρκετά ώριμα άνθη). Αν είναι βρεγμένα τα άνθη μας, να περιμένουμε να στεγνώσουν, δεν θέλουμε να έχουν υγρασία επάνω τους.Εφόσον τα φυτά μας είναι στεγνά, αφαιρούμε τα φύλλα τους και έπειτα τα μαζεύουμε σε μπουκέτα η δεσμίδες και τα δένουμε με ελαστικές ταινίες, έπειτα τα κρεμάμε ανάποδα με τα άνθη προς τα κάτω ώστε να ξεραθούν με την βοήθεια του αέρα.Το μέρος που θα τοποθετήσουμε τα φυτά μας πρέπει να είναι μακριά από τον ήλιο μακριά από την υγρασία και με πολύ καλό αερισμό. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ευκολότερη η απομάκρυνση της υγρασίας που βρίσκεται στους φυτικούς ιστούς,με την βοήθεια της εξάτμισης.Αυτή η διαδικασία διαρκεί 3-4 εβδομάδες, εάν έχουμε πολύ λεπτά άνθη μπορούμε να τυλίξουμε γύρω από τα μπουκέτα, φύλλα εφημερίδας για να απομακρύνουμε έτσι τον ήλιο και την σκόνη.


Εφόσον τα φυτά μας αποξηρανθούν και έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορούμε να τα ψεκάσουμε με σπρέι μαλλιών (λάκ) και αυτό για να διατηρηθούν όσο γίνεται περισσότερο αποξηραμένα και σε καλή κατάσταση.




















Την αποξήρανση με την μέθοδο του βιβλίου.


Παίρνουμε ένα βαρύ βιβλίο όπως έναν τηλεφωνικό κατάλογο και τοποθετούμε τα φυτά μας ανάμεσα στις σελίδες του.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια εγκυκλοπαίδεια αφού την ανοίξουμε στην μέση βάζουμε δυο με τρία κομμάτια χαρτί απορροφητικό κουζίνας, τοποθετούμε τα φυτά και ξανά βάζουμε χαρτιά κουζίνας και κλείνουμε την εγκυκλοπαίδεια μας,πιέζουμε και στις δυο περιπτώσεις και συνεχίζουμε βάζοντας και άλλο ένα βιβλίο από επάνω.







Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας,παίρνουμε φύλλα ακουαρέλας τοποθετούμε το φυτό μας,ξανά φύλλο ακουαρέλας και πάλι φυτό ...όσα έχουμε,το ένα πάνω στο άλλο.Τέλος τοποθετούμε δυο σανίδες ξύλινες, αντίστοιχα πάνω και κάτω και πιέζουμε, έπειτα τυλίγουμε, με σκοινί κυκλικά αγκαλιάζοντας τις σανίδες και το φυτολόγιο αποξηραντής είναι έτοιμο.



Όλες οι διαδικασίες διαρκούν 2-3 εβδομάδες, όποια και αν επιλέξουμε.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λουλούδια που μπορούν να αποξηρανθούν με τον αέρα:

Αχιλλέα, συλλέξτε το σε πλήρη άνθιση.
Δελφίνιο, συλλέξτε το λίγο πριν την πλήρη άνθιση.
Εχίνοπας, συλλέξτε το όταν τα κεφάλια από τα λουλούδια έχουν αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα και όχι νωρίτερα.
Λιάτρις, συλλέξτε το λίγο πριν την πλήρη άνθιση.
Λεβάντα, συλλέξτε το όταν τα κεφάλια από τα λουλούδια έχουν αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα.
Αγρωστώδη, συλλέξτε τα λίγο πριν την πλήρη άνθιση.
Ορτανσία, τα λουλούδια της ορτανσίας πρέπει να ωριμάσουν πάνω στο φυτό χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες ή και περισσότερο. Όταν νομίζετε ότι τα λουλούδια είναι έτοιμα δοκιμάστε μερικά δείγματα για να σιγουρευτείτε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορείτε να διαπιστώσετε αν τα δείγματα έχουν αποξηρανθεί καλά. Αν ζαρώσουν σημαίνει ότι τα κόψαμε πολύ νωρίς και θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη.

Τα αγρωστώδη λουλούδια πρέπει να συλλέγονται πριν να φτάσουν σε πλήρη άνθηση, διαφορετικά θα ανθίσουν υπερβολικά και δεν θα έχουν αισθητική αξία.






Πηγές : mpourmpoulaki
           What Can I Do


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου