Ένας κήπος μέσα σε γυαλί. Η λέξη terrarium είναι σύνθετη λατινική από το terra (γη) και την κατάληξη arium που προσδίδεται για να προσδιορίσει πως πρόκειται για ένα μέρος από το πρώτο συνθετικό!
Διαλέξτε ένα γυάλινο δοχείο Υπάρχουν τέσσερις βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας, όταν δημιουργούμε ένα terrarium.
1. Το δοχείο πρέπει να είναι από γυαλί ή από άλλο διαφανές υλικό μέσα από το οποίο πρέπει να περνά το φως.
2. Θα πρέπει το άνοιγμα του δοχείου να είναι αρκετά μεγάλο, έτσι ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε το χώμα και τα φυτά.
3. Τα φυτά που θα επιλέξουμε για ένα terrarium θα πρέπει να έχουν τις ίδιες περιβαλλοντικές ανάγκες.
4. Το δοχείο θα πρέπει στην αρχή να καθαριστεί πολύ καλά, πριν τη χρήση (έτσι ώστε να εμποδίσουμε την ανάπτυξη των βακτηρίων).
Τα Terrariums χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες:
1. Τα ανοικτά:
μπορούν να αντέξουν για μικρό διάστημα στην απευθείας έκθεση στο φως του ήλιου. Εν τούτοις ο πολύς ήλιος μπορεί να κάψει τα φύλλα των φυτών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις πλευρές γυάλας. 1. Τα ανοικτά:
Ένα κλειστό terrarium μπορεί να είναι απλώς μια ανοιχτή γυάλα στην οποία έχει προστεθεί κάλυμμα. Τα κλειστά terrariums θα πρέπει να τοποθετούνται σε μέρος με λαμπερό φωτισμό και όχι σε μέρος εκτεθειμένο απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν εκτίθενται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία, η θερμοκρασία που δημιουργείται μέσα στη γυάλα αυξάνεται σημαντικά και το φυτό καταλήγει να «ψήνεται».
- Βάζουμε μια στρώση καθαρό βότσαλο.
- Βάζουμε μια λεπτή στρώση κάρβουνο για φρέσκο χώμα
- Βάζουμε ένα καλό χώμα που δεν κρατά αρκετά νερό
- Φυτέψτε τα φυτά σας στο χώμα
- Ποτίστε με 1 ποτήρι νερό και έτοιμοι!
Χρησιμοποιήστε αερόφυτα tillandsias, φυτά που παίρνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται από τον αέρα και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό. Δεν έχουν ρίζες επομένως δεν χρειάζονται χώμα και έτσι είναι ιδανικά για το terrarium.
Ζέστη: τα κλειστά terrariums παγιδεύουν και κρατούν τη ζέστη και η υπερβολική ζέστη είναι ίσως η κύρια αιτία θανάτου στα terrariums. Είναι σημαντικό να θυμάστε να μην τοποθετείτε τις γυάλες κοντά σε θερμάστρες ή να τις εκθέτετε άμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία.
Φώς: Ένα καινούριο φρεσκοφυτεμένο terrarium πρέπει να το τοποθετείτε σε σκιερό μέρος περίπου για μια εβδομάδα. Μετά ρυθμίστε το φως σύμφωνα με τις απαιτήσεις των φυτών. Τα περισσότερα terrariums συμπεριφέρονται καλύτερα σε κρυφό ή φιλτραρισμένο φωτισμό συγκριτικά με την έκθεση σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τεχνητό φωτισμό.
Πότισμα: Ανοίξτε τη γυάλα: Ελέγξτε το χώμα πριν το ποτίσετε. Για τα υδρόφιλα φυτά θα πρέπει να ποτίσετε, όταν το επάνω μέρος του χώματος διατηρεί την υγρασία του, πριν προσθέσετε νερό.
Για τους κάκτους και τα παχύφυτα φυτά ελέγξτε το χώμα λίγο βαθύτερα από την επιφάνειά του. Για να ποτίσετε το χώμα που βρίσκεται πιο κάτω από την επιφάνεια, θα πρέπει να είναι μόνο ελαφρά νοτισμένο.
Για τους κάκτους και τα παχύφυτα φυτά ελέγξτε το χώμα λίγο βαθύτερα από την επιφάνειά του. Για να ποτίσετε το χώμα που βρίσκεται πιο κάτω από την επιφάνεια, θα πρέπει να είναι μόνο ελαφρά νοτισμένο.
Συμβουλεύω να διαλέξετε φυτά που αναπτύσσονται αργά και όχι βέβαια πολλά. Βεβαιωθείτε πριν τοποθετήσετε τα φυτά στη γυάλα ότι τα έχετε περιποιηθεί και ότι δεν έχουν έντομα ή κάποια ασθένεια.
Τοποθετείστε στο δοχείο πρώτα τα μεγαλύτερα φυτά. Μετά προσθέστε τα μικρότερα. Αφού τελειώσετε με την φύτευση προσθέστε μία στρώση χώμα και μην ξεχνάτε ότι φτιάχνετε ένα τοπίο σε μικρογραφία.
Το να δημιουργήσετε ένα terrarium είναι μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη ασχολία με πολύ χαμηλό κόστος. Επίσης είναι μια απλή λύση για όσους δεν τα πάνε καλά την φροντίδα των φυτών, καθώς είναι πολύ ανθεκτικό και καθόλου απαιτητικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου