Η λέξη κομποστοποίηση είναι για πολλούς μία άγνωστη λέξη. Πρόκειται για μία ελεγχόμενη διεργασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, κλαδιά και φύλλα από τον κήπο ή τις γλάστρες στο μπαλκόνι) σε κομπόστ (ένα πλούσιο οργανικό μείγμα το οποίο έχει τη μορφή φυτοχώματος και χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους).
Η λέξη κομπόστ προέρχεται από τη λατινική λέξη compositus, από το ρήμα componere (com-μαζί + ponere-τοποθετώ) και στην ουσία είναι ένα εδαφοβελτιωτικό, που προσομοιάζει στο χούμους του εδάφους και ζωντανεύει την ανάπτυξη της βλάστησης.
Η παραγωγή του κομπόστ δεν είναι μία δύσκολη διαδικασία αποκλειστικά για ειδικούς, μα μία εύκολη τακτική ανακύκλωσης για όλους μας. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το 40% περίπου των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν, συνειδητοποιούμε την οικολογική σπουδαιότητα της κομποστοποίησης.
Με την κομποστοποίηση βοηθάμε .....
-Πολύ το περιβάλλον, γιατί γλιτώνουμε τις χωματερές από το ένα τρίτο του όγκου και το μισό του βάρους των σκουπιδιών !
-Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι ακόμη ένα πλεονέκτημα που προσφέρει η κομποστοποίηση αφού δεν είναι πλέον απαραίτητη η αγορά λιπασμάτων.
- Βελτιώνεται η ποιότητα του χώματος του κήπου μας και επιτυγχάνεται η καταπολέμηση των βλαβερών μικροοργανισμών στα φυτά μας.
Στους κάδους οικιακής κομποστοποίησης (ή αλλιώς ταχυανακυκλωτές), δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για να γίνουν οι αερόβιες ζυμώσεις που θα μετατρέψουν όλα αυτά τα υλικά σε «χούμο» (humus), δηλαδή μαύρο χώμα που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και τόσο γεμάτο ζωή όσο το χώμα του δάσους.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας ειδικός κάδος κομποστοποίησης και ένα φτυάρι ή μακρύ ξύλο για ανακάτεμα. Αν επιθυμούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμους μικροοργανισμούς (επιταχυντές). Ο κάδος πρέπει να τοποθετηθεί στη σκιά και να προστεθεί μέσα σε αυτόν χώμα, ούτως ώστε οι διάφοροι μικροοργανισμοί και οι γαιοσκώληκες να μπορούν να εισέρχονται σε αυτόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κάδος κομποστοποίησης δε γεμίζει τόσο γρήγορα. Ο σωρός μικραίνει καθώς οι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν τα υλικά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που βάζουμε στον κάδο χάνουν το νερό τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο όγκος τους. Το κομπόστ είναι έτοιμο μετά από 4-8 μήνες. Έχει σκούρο χρώμα, μυρίζει βρεγμένο χώμα και δεν είναι πολύ συμπαγές, είναι πιθανό να φαίνονται ακόμη κομμάτια φύλλων ή άλλων φυσικών υλικών.
Δέν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία με την όλη διαδικασία.
Κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν η κομποστοποίηση δεν γίνεται σωστά.
Όταν για παράδειγμα οι κάδοι μένουν ανοικτοί, προκαλούν δυσοσμία και γίνονται πόλος έλξης εντόμων.
Παρόλα αυτά οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον κάδο είναι πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα να μην επιβιώνουν οι παθογόνοι οργανισμοί και να μειώνεται κάθε κίνδυνος για την υγεία.
Ποια υλικά βάζουμε στον κάδο για κομποστοποίηση;
- Λίγο χώμα κήπου.
- Κέλυφος (τσόφλια) από αυγά.
- Τεμαχισμένα κλαδιά από θάμνους δέντρα και δέντρα , ξερά φύλλα, κομμένο γρασίδι .
- Πριονίδι (ειδικά αν είναι πολύ υγρό το κομπόστ).
- Καφές και τσάι μαζί με τα φίλτρα και τα σακουλάκια τους
- Φλούδες και υπολείμματα φρούτων εφόσον δεν είναι ψεκασμένα, βρασμένα λαχανικά ή ωμά .
- Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες).
- Υπολείμματα από σαλάτες, χωρίς τα υγρά.
- Στάχτη π.χ από τζάκι
Τι ΔΕΝ μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
- Φύλλα και κλαδιά από φυτά τα οποία ασθενούν.
- Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού.
- Υπολείμματα ζώων (κομματάκια κρέατος, κόκκαλα κτλ).
Πηγές : Artivist.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου