Γαιoσκώληκας

Γαιοσκώληκας ή "σκώληξ της γης". Δακτυλιοσκώληκας της οικογένειας των "ολιγόχαιτων". Έχει μήκος 15 εκ. και το σώμα του είναι χωρισμένο σε δακτυλίους  όμοιους μεταξύ τους, έτσι ώστε το κεφάλι δε διακρίνεται από το υπόλοιπο σώμα.
Είναι ζώο ερμαφρόδιτο. Δεν έχει μάτια και το στόμα του βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος, χωρίς σιαγόνες. Είναι πολύ ευαίσθητο στο φως, γι` αυτό και βγαίνει από τη γη στην επιφάνεια μόνο μετά τη δύση του ήλιου ψάχνοντας για την τροφή του, που είναι μικρά φύλλα και οργανικά υπολείμματα. Πιάνει την τροφή του με το στόμα, που βγαίνει ως μικρή προβοσκίδα. Σκάβει υπόγειες στοές στο έδαφος και καταπίνει χώμα, από όπου παίρνει τα οργανικά υλικά και τα αφομοιώνει. Είναι χρήσιμος στη γεωργία, όπως απέδειξε πρώτος ο Δαρβίνος, γιατί μαλακώνει το χώμα και το πλουτίζει με σάπια οργανικά υλικά. 


Όπως επεσήμανε και ο Δαρβίνος, οι γαιοσκώληκες  είναι ωφέλιμοι στη γεωργία, γιατί με τις κινήσεις τους οργώνουν τη γη, συμβάλλοντας στον αερισμό του εδάφους και στην ανάμειξη των συστατικών του. Φιλτράρουν το χώμα ενώ ταυτόχρονα το εμπλουτίζουν με αποσυντεθειμένα υλικά, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον σχηματισμό καλλιεργήσιμου χώματος (χούμου). Οι γαιοσκώληκες αποτελούν, τέλος, τροφή για μεγάλο αριθμό ζώων, και ιδιαίτερα των πουλιών. 

Ο γαιοσκώληκας είναι από τα πιο ωφέλιμα σκουλήκια στην γεωργία,στην κηπουρική ας μην τα βλάπτουμε !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου